lördag, april 3

Vår på Vallis

Ja! Jag har återvänt några dagar till Vallis för ett gästspel i påsk. Här har snön ersatts av blommor och doft av sur mossa. Solsken och vårkänslor. Ett släktkalas har pågått i lokalerna dagarna tre och jag har fått vara med på ett hörn, eller i ett kök. Det bästa är att kalaset önskade svensk husmanskost som tema. Har blivit ett och annat långkok, bland annat dillkött på ekologisk kalv från Söndraby. Våren sjuder i dillkött. Det var faktiskt första gången som jag lagade dillkött och jag gjorde det med inspiration från en av mina kokboksbiblar: Leif Mannerströms Husmanskonst. Oh la la! Ett sådant tillfälle då jag önskar att jag var min egen gäst, vilket jag delvis är vid det lilla personalbordet längst ner i köket. God husmanskost har jag fått av mormor i mitt liv, och nuförtiden när vi ses lagar oftast jag maten. I morgon till exempel far jag till Motala för reunion med mormodern, och med mig tänkte jag ta dillköttet. Det tror jag att hon kommer tycka om.