
lördag, juli 4
Blåbär

fredag, juli 3
testlunch

torsdag, juli 2
årets första fänkål...

Årets första: del ?

Jag önskar att jag kunde sätta någon liten praktikant på att rensa skogen kring Vallåsens Värdshus på blåbär idag. Dessvärre är jag ingen grym pennalist, och dessvärre har vi inga praktikanter - vi måste tournera alla morötter själva!
Så, ikväll serveras blåbärsbrûle!
onsdag, juli 1
Förtidspensionärerna
Dagens ört (Karin Fransson SE mig): citronmålla

tisdag, juni 30
Kejserligt
Sommardagar
Idag en ganska klibbig hetta på Vallis, fast just nu börjar det komma både moln och friska fläktar. Dryck är ganska viktigt. Just nu serveras vår nybryggda flädersaft. Till det finns flera tidningar och magasin att läsa, förslagsvis Camino som vi har gillat och prenumererat på ett par år. När jag får tid över arbetar jag med att ordna upp den här bloggen, som hittils har varit ett samsurium av typsnitt, textstorlekar och radavstånd. Synpunkter är välkomna. Annars frestylar jag som vanligt.måndag, juni 29
Koka inne
söndag, juni 28
Lunchförslag
Dagens ört: mynta i allmänhet, indianmynta i synnerhet

Frågan är om det finns någon enklare ört än mynta. Lätt och billig - tydligen den mest promiskuösa av alla örter. Och myntan verkar inte bara göra lamm utav får utan är rätt duktig på att göra mynta av mynta. Häromdagen räknade jag nämligen till inte mindre fem olika typer av mynta i trädgården på Vallåsens Värdshus. Den korsar sig till höger och vänster, vilket är uppenbart även i vår annars så beskedliga örtagård. Indianmyntan verkar trivas speciellt bra bakom den grekiska oreganon och bredvid några smultronplantor och blir ett gott te, varmt som kallt, och med rom i efter klockan fem.
Konstig mat?
Strax efter lunch dök en trogen gäst och färgglad personlighet ner på uteserveringen för ett svalt glas vitt vin. Vi är mäkta stolta över att ha en av Nordens största konstnärer: Liz Zwick, bland våra fasta gäster. Dessutom kommer hon att ställa ut sin konst i foajén i sommar. Någon timma senare strosade Agneta Götesson från skulpturgruppen 360 grader in på gårdsplanen med gigantiska skumgummipilar under armen. Dessa verk ställs från och med nu ut i vår trädgård. Med Julia vid menytecknarbordet, Liz i foajén och Agneta i trädgården blir jag osäker på om det är konst eller mat som vi sysslar med på Vallis. Egentligen spelar det ingen roll, för varför ska vi begränsa oss när vi kan göra allt?
l'art pour l'art!

Det har varit en hektisk helg på Vallåsens Värdshus, utan att någon för den delen brutit i lokarummet. Lägger upp ett konstverk i form av Mimis bavaroise. En dessert med antingen bavariskt eller franskt ursprung, wikipedia tvistar om detta. Jag lägger min röst på Tyskland, dels för att namnet talar för det, och dels för att en tysk kock lärde mig att laga bavaroise. Till desserten serverar vi så mycket färska bär som trädgården kan förse oss med!