lördag, juli 4

Blåbär


Vi må vara blåbär då det kommer till att driva krog och kanske är det därför som vi känner en sådan samhörighet med andra blåbär. Alldeles utanför husknuten frestar de små fullproppade av antioxidanter och spring i benen. På tal om spring i benen så var det faktiskt då jag sprang 3 km långa slingan som ligger intill Vallis som jag åt mina första blåbär i år, Det är nu fem dagar sedan och som dessert i helgen serveras en alldeles underbar blåbärscrème brûlé signerad Pär. Den som har tid över att komma och plocka frukt och bär får gärna anmäla sig frivlligt, innan vi tar er med våld. Vi stressar med detta. Hemskt vore om trädgården dignar av torra halruttna vinbärsklasar istället för nu: perfekta hallonröda, sprängklara blanka perfekta underbara ÄLSKADE bär. Och det är så långt mitt ordföråd sträcker sig. Moster Annika gick fem minuter runt huset igår och kom tillbaka med ett tiotal kantareller. Så enkelt kan det vara. Fem minuter. Tänk på det.

















Rådjur, kanin, älg, tillochmed vildsvin (fast ytterst sällan, jag har sett ett) spottar vi ibland i vår omnejd men udda är att se en räv. Min syster berättade att när man ser en räv har man sett en räv för mycket, då kommer rävarna sannolikast att få skabb. Vi kommer inte att servera räv på menyn idag. En macka med snapphanesill från dönadalens delikatesser finns istället. Ganska foxy det med. Vi bor ju mitt i snapphanemeckat så självklart måste det hyllas med en macka. Rostbiff på hjort går också att få tillsammans med Pärs tomatmarmelad. Ikväll finns fasanbröst och rimmad halstrad gös på menyn. Atottalör!

fredag, juli 3

testlunch























Stod i trädgården och plockade lavendel vid lunchtid då en gäst kom fram och frågade vad jag använde lavendel till i matlagning. I hettan svarade jag långsamt och utan att egentligen säga vad mina läppar tänkte men så blev det en lavendelgratinerad chevre till picklade rödbetor på vinbärssallad. Då hade jag redan sagt att det kommer att finnas som en förrätt på menyn ikväll och så snart lunchgästerna hade avlägsnat sig provgjorde jag rätten som lunch till mig och Anna. Mycket riktigt var det en njutning för gommen. Så går det till när vi skriver meny. Ibland.

torsdag, juli 2

årets första fänkål...


är äntligen skördad. Jag städade grovköket, tömde komposten och hämtade sen in de här sötnosarna samtidigt. Vår duktiga sous-chef Anna bräserade tunna skivor till al dente, en limegrön nyans och serverade sen till kvällens gös!

Årets första: del ?


Jag önskar att jag kunde sätta någon liten praktikant på att rensa skogen kring Vallåsens Värdshus på blåbär idag. Dessvärre är jag ingen grym pennalist, och dessvärre har vi inga praktikanter - vi måste tournera alla morötter själva! 

Så, ikväll serveras blåbärsbrûle! 

onsdag, juli 1

Förtidspensionärerna

När jag ser igenom vår blogg känner jag mig gammal. Mina intressen är, enligt den här bloggen, trädgård, sylt och saft. Och det är okej. Det är präktigt precis som jag har lärt mig att allting ska vara. Käckt. Fast väldigt äkta. Det är någonting som sker med mig då jag kommer till Vallis. Även om jag är ledig måste jag löka runt i köket och visa Anna någon ört som hon inte tidigare har känt till eller gå ut och skörda smultronen som jag inte hann skörda igår. Anna sa det när hon klev in på gårdsplanen igår kväll: 

det är liksom andligt, som om ett väldigt lugn och en väldig tillfredsställelse infinner sig när jag kommer hit. 

Samma sak i gryningen efter en natt med skogens susande och fåglars kvittrande som sömnpiller. Så, allt i bloggen är sant: vi lever pensionärsliv på Vallis i sommar. kvideditt kvidedatt

Dagens ört (Karin Fransson SE mig): citronmålla


Citronmållan är en trevlig ört i teorin, dessvärre doftar den lite gummi, är absolut ätbar och innehar också den goda örtegenskapen att vara väldigt dekorativ. Dock, har jag på den sista tiden kommit på mig själv att använda den mycket mer okreddiga citronmelissen när jag vill ha sträv, parfymerad citrussmak, utan att för den delen använda oetiska citroner. Just nu serverar vi en tomatmarmelad, apelsinsaft och en lemonad - allt på bekostnad av citronmelissen. Och så fort vi kommit på vad som matchar subtil doft av gummi skördas också citronmållan!

tisdag, juni 30

Kejserligt

Av aiolin görs i denna stund en caesardressing som serveras till kycklingsallad från och med imorgon. Den inkokta laxen behåller vi på menyn så länge vi har lax kvar, men troligtvis hela veckan. På Torsdag är det quiz och min avsikt är att ägna morgondagen till att knåpa ihop kluriga frågor. På quizkvällen kommer vi att servera en somrig kalvstek. Imorse kom Anna förbi med sommarens sista rabarberskörd. Av dem ska jag hitta på någonting nu... saft kanske?

Sommardagar

Idag en ganska klibbig hetta på Vallis, fast just nu börjar det komma både moln och friska fläktar. Dryck är ganska viktigt. Just nu serveras vår nybryggda flädersaft. Till det finns flera tidningar och magasin att läsa, förslagsvis Camino som vi har gillat och prenumererat på ett par år. När jag får tid över arbetar jag med att ordna upp den här bloggen, som hittils har varit ett samsurium av typsnitt, textstorlekar och radavstånd. Synpunkter är välkomna. Annars frestylar jag som vanligt.

måndag, juni 29

Koka inne

Idag är jag ledig från arbete men Pär lagar vår berömda inkokta lax på Vallis. En ypperlig sommarfisk som går att kombinera på många olika sätt. Enligt mig serveras den bäst med hollandaise och kokt färskpotatis samt en stor grönsallad. Förra året började vi att servera inkokt lax för första gången och alla som åt den blev lyriska. Vill inte gärna skryta(?) men så var det. Tydligen gör vi världens godaste inkok på lax. Men det receptet håller vi för oss själva.

söndag, juni 28

Lunchförslag

Sista dagen för vikentomaterna innan de alla blir till sylt. Personallunchen blev alltså lyxig i form av tomatsallad med pesto på grekisk oregano, rostade pinjenötter och rostade tomater, parmesan och krasse. Till det en lemonad gjord på citronmeliss och rårörssocker. ganska fräscht.

Dagens ört: mynta i allmänhet, indianmynta i synnerhet

Frågan är om det finns någon enklare ört än mynta. Lätt och billig - tydligen den mest promiskuösa av alla örter. Och myntan verkar inte bara göra lamm utav får utan är rätt duktig på att göra mynta av mynta. Häromdagen räknade jag nämligen till inte mindre fem olika typer av mynta i trädgården på Vallåsens Värdshus. Den korsar sig till höger och vänster, vilket är uppenbart även i vår annars så beskedliga örtagård. Indianmyntan verkar trivas speciellt bra bakom den grekiska oreganon och bredvid några smultronplantor och blir ett gott te, varmt som kallt, och med rom i efter klockan fem.


Konstig mat?

Strax efter lunch dök en trogen gäst och färgglad personlighet ner på uteserveringen för ett svalt glas vitt vin. Vi är mäkta stolta över att ha en av Nordens största konstnärer: Liz Zwick, bland våra fasta gäster. Dessutom kommer hon att ställa ut sin konst i foajén i sommar. Någon timma senare strosade Agneta Götesson från skulpturgruppen 360 grader in på gårdsplanen med gigantiska skumgummipilar under armen. Dessa verk ställs från och med nu ut i vår trädgård. Med Julia vid menytecknarbordet, Liz i foajén och Agneta i trädgården blir jag osäker på om det är konst eller mat som vi sysslar med på Vallis. Egentligen spelar det ingen roll, för varför ska vi begränsa oss när vi kan göra allt?

l'art pour l'art!


Det har varit en hektisk helg på Vallåsens Värdshus, utan att någon för den delen brutit i lokarummet. Lägger upp ett konstverk i form av Mimis bavaroise. En dessert med antingen bavariskt eller franskt ursprung, wikipedia tvistar om detta. Jag lägger min röst på Tyskland, dels för att namnet talar för det, och dels för att en tysk kock lärde mig att laga bavaroise. Till desserten serverar vi så mycket färska bär som trädgården kan förse oss med!

Afternoon tea

I dagarna tre har Julia spridit solsken i kök, trädgård och servering. Den här fantastiska curden har slängts ihop under Julias kreativa anda. Den serveras på trädgårdscafét till varma scoones med grädde och jordgubbs- och rabarbersylt. Perfekt tillsammans med färskt myntate en söndagseftermiddag!