lördag, november 14

Lamma Lunch for a Lunatic


Min första måltid i Hong Kong blev de här små rackarns räkorna. Jag pekade först ut dem i ett av ungefär tio akvarium och bestämde sedan med kocken att jag skulle få dem tillagade med vitlök och chili. Till det te förstås och ångade grönsaker, som inte är med på bilden men som verkade vara nån typ av fänkål i ostronsås. Lamma Island som för en tid framöver är mitt tillhåll i världen och kryphål i verkligheten, är dessutom heaven av havets läckerheter. Och katter... just nu en mindre vacker kör av jamande kissar utanför min lya. På en av mina promenader genom min by: Yung Shue Wan såg jag en lapp om en saknad katt. Jag tänkte, fördomsfull som jag är, att den nog har blivit uppäten. Fast GUD NEJ, det trodde jag förstås inte på allvar. Det finns inga bilar på den här ön, vilket är en väldigt behaglig kontrast till Central, HK, där jag bara tillbringat en kort tid hittills men redan hunnit oroa mig för att de höga husen ska falla över mig.

Vad gör jag då här, undrar ni kanske. Men undra inte över det, för det kommer jag troligtvis att göra själv så att det räcker. Min främsta, och kanske enda, orsak är mat. Om det inte hade blivit Hong Kong skulle det ha blivit något annat. Hong Kong är nu mitt äventyr och ni ska få följa med på det mesta i matväg. Alldeles strax ska jag möta en av mina få kontakter här för första gången. Och det är ingen dålig kontakt för en matknas som jag: Jennifer Spratly.

So long från Pim Pom i Hong Kong

torsdag, november 12

Dagens lunch

Nu har Mimi åkt till Hong Kong och jag är deltidssambo lite längre söderut än Vallis. Vi firade hejdå på Siesta igår och idag är jag således lite sugen på smält ost.

När det gäller lunch är jag en sann vän av taga vad man haver. Ibland till den milda grad att det jag serverar blir hemskt sparsamt. Dagens lunch är lite så, fast ändå himla god. Epazoten rekommenderar jag fastän jag själv glömde den. Vi har en massa torkad från sommarens örtagård på vallis! Dagens lunch: Quesadillas. Mängderna är lite av varje.


2 quesadillas

1 liten tetrabönor med spad

riven prästost

lite keso

lite fint skuren vitkål

epazote

limezest

salt peppar och torkad chili


söndag, november 8






















Åh ljuva nya kunskaper i matuniversum! Tidigare i höst efterfrågade jag grödan/grejjen okra här på bloggen utan resultat. Men skam den som ger upp och Sofia är alltid observant på sina äventyr i livet. Jag fick den här bilden skickad till mobilen från en marknad i Stockholm. Ganska dyrt konstaterade Sofia. Jag/vi vet nu hur okra ser ut på bild. Tack och Varsågod.

Inspiration


Jamen det var ju såkalrt te vi skulle gjort med all malva! Som detta malvateet som jag hittade på bibblan i Årsta. Vi serverar oftast malvan för sig själv, gärna med grovt salt på. Men nästan lika ofta lämnas de vackra kornbladen på tallriken. Ett te kanske funkar bättre. Den som hänger med till nästa sommar får se!