lördag, december 12

Dim Sum


Ännu en småkass mobilkamerabild. Kanske tycker ni att jag som är i Hong Kong borde passa på att köpa ny billig bra digitalkamera här. Det tycker jag också, men jag blir alldeles vimmelkantig av alla valmöjligheter i kamerabutikerna. Kanske en dag tar jag mig samman. Tills dess äter jag till exempel dim sum. Här: dundergoda vegetariska dumplings med vårlök och chili, klassiska porkdumplings och black sesame ball. Den senare största överaskningen. Svart sesampasta inbakad i rismjölsdeg. Söt och smörig sak som påminde om Våxtorps marknads fritterade munkar. Kanske smakar allt fritterat sött ungefär likadant? =Gott.

torsdag, december 10

Eko, mikro och "au naturelle"!


Det här verkar ju spännande! Vi gillar restauranger med ambitioner. Ända sedan vår favvo gick i graven har det varit tomt på gamla väster. För även om Hong Kong, Kapstaden och Laholms kommun är kul så är ju Malmö ändå Malmö.

onsdag, december 9

Nöjesparksmat






















Jag har en bestämd uppfattning om att maten generellt är sämre och personalen lite tjurigare på matställen som tillhör ett inhägnat område - som en nöjespark eller en flygplats. Området begränsar kundens valmöjligheter och därför kan restauranger här för det första ta alldeles för mycket betalt, för det andra sälja fast det är kasst och ocharmigt. En annan sak som är märklig med menyerna på nöjesparker (här: Oceans Park, HK) är att de är så uppenbart amerikainspirerade. Varför anses delfinshow och bergodalbana vara förknippat med amerikansk snabbmat?

tisdag, december 8

Om du bor i Ystad

Eller nära, ja då är du lyckligt lottad, för snart öppnar Söderberg & Sara. Världens just nu mest intressanta bagarduo! Hejja Hejja!

söndag, december 6

Svina i Kina


Om man hostar eller snorar på allmän plats i HK finns det genast någon som knackar en på axeln och - excuse me - räcker fram ett sånt här munskydd. Om det är vänligt eller diskriminerande spelar ingen större roll, men smått förlägen känner jag mig när jag drar på mig skyddet. Grymt, tänker jag. Egentligen vill jag - excuse me - tillbaka och berätta att jag faktiskt har varit hos doktorn, fått kroppstemperaturen mätt, kollat öron, näsa och hals, tillochmed blivit mätt och vägd och jag har faktiskt inte den där swajnflu, bara lite hosta. Butiksbiträden och serveringspersonal bär munskydd som en accessoar. Här och där finns handsprit att tillgå för den som önskar. På skandinavisk middagsevent som jag nyligen besökte hade kockskoleeleverna fräsiga high-tech munskydd som gjorde att vi iallafall kunde se hela deras ansikten.