fredag, juli 15

Drömmen om Panzanella

Nu byter jag ut den här fantastiska rätten mot en annan så därför känns det helt ok att dela med sig av hemligheterna. Panzanellasallad med Gös och Jordgubbssås har vi serverat kvällstid sedan öppning. Panzanellasallad är en basilikadränkt brödsallad; gör en basilikapuré och krama in 2x2cm stora kuber av surdegsbröd, låt bröden stå och suga i sig basilikan några minuter, blanda sedan med rostad paprika, zucchini, tomat, basilikablad och annat smått och gott som du har hemma. Till salladen har vi serverat en filéad gös som blivit ingniden i citron, flingsalt, svartpeppar och olivolja för att sedan stekas tills skinnet blir krispigt. Och såsen förstås: en jordgubbssås gjord på Stinas jordgubbssylt, rödvin och smör. Inga konstigheter, vi vet sedan länge att jordgubbar och basilika gillar varann. Lyllos er som hann få en tugga av den här rätten. Panzanella, tänker jag, lär vara en gudomlig plats på jorden. Ungefär som Grekland, som vi också har hyllat i några veckor med lammrostbiff och grekisk sallad. Den rätten finns kvar, tror jag, helgen ut. Lammrostbiff, - för er som inte vet, är en liten lyxig nävestor sak som steks hel i ugn med vitlök och rosmarin för att sedan serveras med myntasås och grekisk sallad. Jag ÄLSKAR grekisk sallad. Här gör vi den på egna gurkor och tomater, med örtmarinerad fetaost och kalamataoliver. Så lyxigt det kan bli, om jag får bestämma. Väl mött!