lördag, september 12

Västergyllen äppelkaka


Fast det är höst nu - hallandsåsen skiftade i orange såg jag häromdagen, kalvfiléen på ica båstad är lite billigare och loppisarna i våxtorp håller stängt på veckodagarna - så ringer en och annan för att se ifall vi inte ändå serverar lite kaffe i rosenträdgården på Vallis. Rosorna blommar förvisso fortfarande men caféet är stängt. Vi torkar och syltar den sista skörden som ett minne av en underbar sommar. Men om vi fortfarande hade haft öppet och skördat Aroma i samma utsträckning som perslija(persiljan har ju gått bananas i landet de senaste veckorna!) hade vi nog serverat den här. Äppelkakornas äppelkaka. Jag ger er: Västergyllen. Min mormor gjorde den till mig när jag var liten. Själva smaken av idyll.

 pajskal:

3dl mjöl

150 g smör

några matskedar vatten

 fyllning:

100 g smör

2 dl socker

3 ägg

4 rivna äpplen (jag älskar aroma och därför även att stoppa dom i pajen)

gör en pajdeg som vanligt och häll i fyllningen. På vallis hade vi nog hackat i pepparmynta eller anis-isop och kanske lite rosmarin. Ät direkt, eller dagen efter!

Bildedit: Som ni ser är bilden inte på mormor och mig utan på min syster, jag är andra barnet och då är det inte lika kul att fotografera blåbärsplockning och gulliga bilder när man har glass runt hela munnen så jag får klara mig med bilderna på syster istället!

fredag, september 11

Tallriksmodellen






















Ett litet litet smakprov på vad vi serverar i helgen: baconlindad vildssvinsfilé med plommonsås och sesambefruktade kantarellknyten. Jag var och pallade finfina plommon hos grannen idag. Blev väl närmare tre kilo på mindre än fem minuter. Och det finns mer. Men var inte oroliga, jag pallar med lov. 

torsdag, september 10

Arbete med bra resultat

Efter dagens trädgårdspass är jag omåttligt nöjd och känner en stor förståelse för trädgårdsfanatiker. Det är verkligen oerhört stimulerande att riva upp rötter och att bli skitig av hårt arbete. Vår trädgård ger dessutom tillbaka en mångfald som får ögonen att fuktas. Idag en gedigen skörd av spenat, zucchini, betor, gurka, tomat, chili och paprika. Och då har jag än så länge endast rensat ungefär en fjärdedel av våra odlingar. Helgens fat kommer att digna av grödor.

Rensning

Den här tiden på året är knapp. Vi arbetar inte längre dagligen och därmed skördas ej trädgården dagligen fast den växer och knakar mer än någonsin. Så igår bestämde jag mig för att rycka upp rötter för att återigen kunna komma fram till frukten. Zucchini och nässlor har fullkomligt ätit upp delar av landet. Zucchinin vill vi såklart behålla så den fick jag valla runt likt en boaorm för att undvika att den revs med i mitt vansinneshackande. Småningom började det regna och eftersom att jag inte är någon stor självplågare avslutades arbetet till en hundradel färdigt. Idag fortsätter det. Trädgårdsarbete istället för gym!































onsdag, september 9

Uppdatering

















Höstens smaker på alla tallrikar nu. Här är viltkorven med en skiva av vardera rådjurs- och hjortstek till surkål med äpple och selleri. 

Till helgen serverar vi inbakad viltsvinsfilé med plommonsås. Elisabet från Ulvered hälsade att de här vildsvinen är bättre än någonsin på grund av sin unga ålder. Det syns faktiskt på de ljusa magra filéerna. Vi kommer att baka dem med bacon och smördeg på våra mammors vis för att få de riktigt saftiga. 

Om vi hinner plocka nypon blir det klassisk nyponsoppa med mandelbiskvier och vaniljgrädde. Annars hinner vi det till nästa helg. 

Häromdagen var vi hos Boel i boalt för att fylla upp ett lager av sveriges bästa ost till hösten. Den kommer att finnas på menyn antagligen jämt. 

I skrivande stund sitter Stina och Östen i de östgötska skogarna med kantareller upp över öronen så för er som inte har möjlighet eller tillgång till att själva plocka så finns alltså höstsvamp i massor hos oss. 

tisdag, september 8

Gastronomisk diskriminering

Måste bara utagera lite här. Märkte nämligen idag att jag fick trycka på T9-knappen inte mindre än 17 gånger på min mobil för att stava ordet paj. Orden pal, päl och säk är bara några av icke-orden som föreslogs istället. Oacceptabelt! 

söndag, september 6

Viltkorv






















Igår stoppades korv på rådjur, hjort och en hel massa örter ifrån trädgården. Korven blev ljuvlig. Gästerna frågade var vi hade köpt den. Men korv av detta slag finns ej att köpa. Den måste man göra själv. Inte en enda tillsats, utfyllnad eller stabiliseringämne. Pure meat. Så smakar det när det smakar bra.