lördag, september 26

Inför vintersäsongen

Det är inte bara örter som vi tar vara på inför vintern. Häromdagen kämpade jag med trädgårdens päron för att få dem kryddinkokta och inlagda på brukar till framtida desserter. Dessutom har vi i frysen en lagom mängd blåbärsparfait. Och svamp förstås. Nästan så mycket så att vi inte vet vad vi ska göra med allt. Men när första snön faller kommer alla förråd som vanligt att tömmas. I vinter hoppas vi på, förutom återbesök av danmarks största skådespelare, gäster från danska kungahuset. Hej Danmark!

fredag, september 25

Confiture des vieux garcons


När jag var en liten pojke brukade min far och jag plocka björnbär. Det var på den tiden som sommaren var varm och lång och lite mer blekt än nuförtiden. Jag brukade orka plocka ungefär 1 dl bär för att sen tröttna. Men pappa fortsatte, inte sällan pågick plocket i flera dagar - det finns fortfarande big pack-burkar märkta "björnbär sept -93" i mina föräldrars frys. Min pappa var helt enkelt björnbärskungen. Först i år, sådär 16 år senare plockade jag björnbär igen, men inte på samma ställe som vi brukade för där är en golfbana nu och det råder kaliumbrist (enligt en tant jag träffade när jag letade efter det lila guldet på våra gamla ställen). De här bären plockade jag i trädgården och istället för att frysa in i big pack-lådor gjorde jag Romtopf, eller confiture des vieux garcons (sylt för vuxna pojkar). Vilket i sammanhanget måste ses som den slutgiltiga anledningen till att bärplockning faktiskt är roligare som vuxen!

Recept:

knappt en liter björnbär

6 dl vanligt rårörsocker

1 liter bourbon

några kvistar citronmeliss och äppelmynta

Lägg allt i en burk och låt stå tills du inte kan motstå längre. För min del är det förmodligen redan nästa vecka!

torsdag, september 24

måndag, september 21

Cookalong- emot.


De senaste veckorna har ju cook-along diskuterats. Tina har naturligtvis inte orsakat hälften så mycket rabalder som Anna Anka men programmen verkar ha ungefär lika många tittare. Tinas leende smittar av sig lite mer än Ankas och sashimin i teriyaki-sås lämnar inte en lika bitter eftersmak som det Anka verkar stoppa i munnen till frukost. Nog med likheter, eller olikheter. Jag är emot både Anna Anka och Tina Nordström. Nu ska jag inte raljera över Tina även om dubbelpaneringen faktiskt inte var av skolboksexempel precis, och det var faktiskt imponerande hur Tina lyckades prefixera ordet skit till lite allt möjligt. Konstigt. Men, det största frågetecknet är väl ändå varför man väljer att laga apelsin i kryddig sirap i september? Plommonet på bilden hade till exempel varit en bättre idé. 

Sommarens smaker

I början av sommaren påbörjade jag en liten serie om örter som kallades dagens ört. I takt med fler gäster och mer att göra glömdes följetången bort något men det innebär inte att smakerna försvann från tallrikarna. Örterna kommer alltid att spela huvudrollen på Vallis. Även när sommaren är slut. Här hänger t ex salvia, myntor, persilja och epazote på tork för framtida bruk. Praktiskt, gott och fint.