fredag, september 18

Spenatsoppa

















Det går fortfarande att hitta spenat i vår trädgård. Av detta gjorde jag en personallunch i form av soppa. När jag gör spenatsoppa vill jag att den ska smaka mycket vitlök och vitpeppar, förutom det tillsätter jag inte mycket. En välsmakande lag på helst hemkokt buljong hälls över de fäska bladen och mixas precis innan servering, så blir den knalligt grön precis som den bör vara. Och nyttigt är det också!

onsdag, september 16

Bra soppa reder sig själv


I köket idag formulerade vi många fina meningar om nyponen vi plockade häromdagen. De flesta alldeles för töntiga för att faktiskt skriva ut. Men det kan åtminstone skrivas att det är inte bara nyponrosen som är söt. Nyponen plockades på en kulle i Kattvik, mittemot en ko-hage där de små liven fått solmogna och andas havsluft. Jag skulle vilja påstå att det är perfekt terroir. Det vill säga bra omständigheter att växa och bli goda på. Resultatet av detta var, upptäckte vi, att soppan inte behövdes sötas så mycket. Inte processas mycket alls faktiskt. Här följer utförandet steg för steg.

1. skölj nyponen och rosta i ugn, en halvtimme ungefär på 150 grader

2. mixa nyponen med kokhett vatten och pressa genom en chinoise.

3. koka upp och söta till önskad mängd

 Enkelt och gott. Serveras på lördag tillsammans med en amarettokräm, välkommna!

Hjäp!

Vi behöver namnförslag till vårt radioprogram som kommer att bli en stor hit. Nåt med lök och kök eller lat och mat eller deg och kneg. Vet inte. Det kanske inte ens behöver rimma, fast det är det som jag är bäst på. Pär vill gärna att det ska vara en alliteration men jag tycker att det stinker för mycket lundakäckhet. Ge oss nåt. Bästa förslaget får ett paket och sitt namn omnämnt i vår framfart genom matvärlden.

Ord som gärna får ingå i namnet:
Bjäre
Lättlagat
Pär och Mimi
Närproducerat (fast det är ett väldigt långt ord, kanske inte så bra)

Köttigt

Det finns en problematik i köttkonsumtion som enbart de riktigt korkade kan förneka. Normalsvenskens köttkonsumtion uppgår till mer än 50% av en rekommenderad energiförbrukning/år. Det är ganska mycket. Bra vore väl om vi kunde förändra en sådan icke hållbar vana? Det är inte svårt att att äta vegetariskt en dag i veckan. Det finns tillochmed hippa organisationer som förespråkar detta. Meat Free Monday är en sådan, med bl.a. Stella McCartney, Yoko Ono (förstås) och Chris Martin bakom sig. Vill man gå längre än så kan man hänge sig åt min filosofi: vegetarisk vardag. Eller helt enkelt sluta köpa kött som man inte vet var det kommer ifrån, då kommer konsumtionen minska av sig självt eftersom att det mesta köttet i butikernas frys - och kyldiskar har ett svårspårbart ursprung.

Köttätande kanske skulle begränsas till finare tillfällen, som när man går på restaurang. På Vallis vet vi och talar gärna om var vårt kött kommer ifrån. Det är kött som är ganska krångligt att få tag på för privat bruk. Vi kommer alltså inte att ersätta den berömda hjortsteken med en quornfilé på vår meny, men vi kommer inte heller att börja servera wagyukött importerat från Japan. Istället serverar vi det som finns här, inom några mils radie:
Hjort, Vildsvin, Rådjur och Älg från Ulvered
Ekologisk Kalv från Söndraby

Och bara en promenad bort:
Ekologiskt Lamm från Dönardalen:
















På måndagar håller vi ändå stängt i höst, så det är ett ypperligt tillfälle för att prova på något annat än kött. Meat free monday is a fun day!

tisdag, september 15

Kändiskändiskändis!


Efter radion idag åt vi fisk i Torekov med Johannes Brost vid bordet bredvid. Sen plockade vi massa nypon i Kattvik och planerade helgens meny. På lördag är det förresten ekologisk marknad och äpplets dag i Båstad, inte missa!

On Air!


Från och med fredag nästa vecka är Vallåsens Värdshus även i etern, eller på nätet. Radio Båstad that is. Tips och trix och mat och vin. Kul va?!

måndag, september 14

Våra brasilianska läsare

Jag älskar google analytics! På grund av det kan jag se var vi har flest läsare och idag hade vi, med den här bloggen, flest läsare från Barueri i Brasilien. Det är tokigt det. Jag bli väldigt nyfiken på vilka ni är. En svenskby?

Halvfrusen havtorn

















En suddig bild på en ypperlig dessert som vi har serverat på Vallis. Semifreddo på havtorn och rostade hasselnötter med Pärs beroendeframkallande fudge till. Jag, precis som nästan alla andra, har lite erfarenhet av havtorn. Jag har till exempel aldrig plockat det själv och vet därför inte riktigt hur bären växer. Jag tycker att smaken minner om passionsfrukt. Jag vet inte riktigt vad jag kan använda bären till, förutom allt.