lördag, oktober 24

Tack till trogna läsare

Hej alla våra läsare! Vi är glada för er, och för att ni har blivit många. Många fler än vi trodde när vi började blogga från Vallåsens Värdshus i början av sommaren. Vi planerar ett besök på matmässan Det Goda Köket där bland annat matbloggpriset 2009 delas ut. Lite ledsna blev vi dock då vi inte fanns med bland de nästan 700 favoriterna. Vi må vara nya i sammanhanget men på den listan vill vi vara, Rösta nu då!

Sad sappy suckers


Jajjemän, under lite löv och ogräs hittade jag de här små sötnosarna idag. De allra sista betorna. Jag vet att vi sagt det förrut men den här gången är det sant. Nu finns det inga fler. Med delade känslor kokades de sista betorna till en soppa som blev en amuse. Kändes helt rätt att bjuda bort något så vackert. Gästerna blev glada och samtidigt som de sista betorna gick hädan -slutet på en era - kunde jag genom fönstret i restaurangen skymta början på nästa. Palmkålen är klar och vill skördas!

Kaffestuga på söndag

















Imorgon är en stor dag på Vallis. För första gången hålls företagsmässan Öppna Sinnen hos oss. Förutom att dörrar och sinnen står öppna kan man komma på fika i Jaktvillan. För ovanlighetens skull serverar vi ingen mat - BARA fika! Det blir bullbak, äppellycka och chokladdröm för alla. Fika kan man förstås även om man inte går på mässa. Bullarna på bilden är några helt andra som jag bakade till medstudenter i Grythyttan tidigare i år. Imorgon blir de saftigare, större och bakade med mer erfarna bullbakshänder: Stinas och Moas. Välkomna!

fredag, oktober 23

Radiorecept

















Idag berättade vi om Kalvrullad och Napolitansk pasta på Radio Båstad. Här är rätten i sin helhet. Alldeles ljuvlig enligt mig, Pär och vår smakpanel bestående av Stina och Östen. Ett ripasso till och saken är biff, eller rullad. Måste provas! Orkar du inte rulla, binda och lågtempa kalvbringa så gör åtminstone tomatsåsen och dröm dig bort till södra Italien. Receptet ligger på Radio Båstad. Smaklig spis!

Problemet med pumpan...


Verkar vara löst. Jag anser nu att det är en Kabocha. Det är mest troligt till färg och form, och jag minns att vår trädgårdsmästare benämnt den stora gröna pumpan vid vinterpumpa. Vilket kabochan också är, en japansk sådan. Häromdagen machetade vi oss igenom den stora gröna pumpan som visade sig ha ett innanmäte lika gult som en kyckling i currysås! Sånt biter på oss. Jag gjorde en kräm på det gyllene köttet och smaksatte med lite honung och salt. Serverade till torsk och rosa inlagda lökar. Gott och mycket fint! Serveras även ikväll från 18!

torsdag, oktober 22

Prisregn

Samtidigt som undertecknad mottog stipendium i Grythyttan tilldelades Vallis VD, allas vår mamma Stina titeln Årets Kvinnliga Entreprenör. Det fanns tyvärr inget pris för män i kategorin entreprenörskap annars hade kanske Stinas andra hälft knipit den. Men vi får väl vara nöjda såhär. Prisregn över Vallåsen. Nästa år blir vi ännu bättre!

Bonusbild!

Postar en bonusbild från ett planeringsmöte i somras. Och visst ligger Monikas bok där och inspirerar!


Makalösa Monika!


Vi var på mat-träff på mitt favvoslott Tjolöholm igår. Länets producenter, krögare och allmänna matfolk möttes upp för att äta getost och prata om härliga Halland. Och för att lyssna på lika härliga Monika Ahlberg naturligtvis. Helt ärligt så vet jag inte vad vårt sommarcafé skulle vara utan Monikas första bok om Rosendals Trädgårdar! Praktiskt skulle vi nog stått utan en och annan äppelkaka och på ett mer andligt plan skulle vi kanske aldrig pratat precis så mycket om ringblomman och malvans makt! Lät flummigt det där, men såna är vi. Den där första boken har haft ett finger i spelet vid nästan vartenda planeringsmöte- till och med nu, fem somrar senare. I helgen håller vi öppet som vanligt så det börjar bli hög tid att koka in torsk och lågtempa rådjurssadel!