fredag, juli 31

Gästspel





















Idag strosade denna sköna böna in i köket på vallis. Ingrid (läs mer under sommarjobbare) har en one way ticket och stannar så länge som vi lyckas sysselsätta henne. På söndag är det Taubeafton och Taubetapas + supé för de som önskar. Då serveras bland annat hjortentrecôte och något ännu obestämt med Dönadalens sill.Tills dess räknar jag med att I är kvar i krokarna.  Stängningsdatumet närmar sig så för er som ännu inte har kommit till oss eller som vill hinna med en sväng till: skynda innan lördag 15e augusti. Men det tar förstås aldrig slut. Pär och jag kommer att finnas kvar för det mesta under hela hösten. Då för bokade sällskap. Se mer om olika alternativ på vallis hemsida. Krassen föresten; den svenska kaprisen, lades idag in i ättikslag. Någon som har gjort det här tidigare? Vi vet inte helt vad vi håller på med. Men gott blir det säkert och ättika tar väl död på allt som är lite suspekt?!

torsdag, juli 30

Inne eller ute?


Vår fantastiska trädgårdsmästare lämnade den här lappen och de här krassekaprisarna till oss idag. Som svar på Heléns fråga om kaprisen är inne eller ute svarar jag tvärsäkert: inne. Spontant tänker jag dom till någon form av biff. Eller kanske kraftigt dränkta i smakrik 123-lag och finhackade i en färskoströra inlindade i indiankrasseblad. Vad tycker ni vi ska göra med vår egen krassekapris?  

onsdag, juli 29

Malva



















När Mimi och jag var sjutton år och konstnärer satt vi på oftast på café och väntade på inspiration. Idag är vi 25 och hämtar all inspiriation i världen i trädgården utanför. Här, en såssaknande tallrik med malva och hjort, polkabetor och mange tout-ärter. Malvan är hemskt inspirerande! Och god! Som den är, fast helst med lite grovt salt. 

tisdag, juli 28

Världens godaste tomat

Det här är världens godaste tomat - brandywine - ett namn som förpliktigar. Och som knappast gör någon besviken. Just den här delade jag och Jocke på eftersom han gjorde sitt sista pass hos oss på Vallis idag (och hade inte bakat tårta!). 

måndag, juli 27

In action






















Måste ta en bild och måste ha ut maten medan den är varm är en svår kombo. Pär in action däremot oerhört hett. Nästan lika hett som det som är på tallriken. Lågtempad marinerad hjortstek med vin- och bärsås och kantarellpaj. och blåbär förstås. Måste frossa i det som finns för stunden. Pappa Östen har köpt blåbärsplockare och levererar nästan varje dag nu. Bärplockningsteknik är sommarens räddning.

Tomat






















Alla polkabetor har blivit uppdragna och alla vinbär har använts. Allting börjar sina känns det som, fast gäster fortsätter att komma. Då finns tomatplantorna, som vissa dagar är vår guldgruva. Som här, i alla färger. Bara underbart. På med lite socker, salt, peppar, timjan och vitlök och vi har världens lyxigaste tillbehör. Idag skördade jag dessutom en hink spenat som blev till små spenat och äldelostpajer till rådjursadeln. Vi väntar fortfarande med spänning på vår zuccini och sent satta morötter och fänkål växer ännu i sakta mak, men ändå: nästa år vill jag har DUBBELT så stor trädgård och DUBBELT så mycket grödor på menyn. Någon som vill gratisjobba i trädgården på ungefär heltid?