torsdag, oktober 29

Radio

Imorgon blir det snackfest på Radio Båstad igen. Den här gången kommer vi att orera om älsklingen brynt smör , spätta, browniesemifreddon och perslijerotspuré. Lyssna mellan 9-10.

Syltad Svamp


Idag vill jag hylla höstens hetaste tillbehör: syltad svamp. Det har hänt att våra gäster har bett om en extra tallrik av våra kryddinlagda kantareller. Så goda! Och så lätt:

Koka kantareller i saltat vatten 10 min. Häll av vattnet. Koka upp en etttvåtrelag med valfri kryddning, ex: ingefära, kanel, kryddpeppar, stjärnanis, nejlika. Häll lagen över kantarellerna och låt svalna. Förvara kallt. Volia, du har piff i burk!

onsdag, oktober 28

Sirlig skrivstil


När jag i högsta hugg höll på att bena ur en lammbog råkade jag påbörja en urbening av mitt ena finger samtidigt. Eftersom att jag är dålig på att hantera skärsår började jag flamsa runt i cirklar och sjunga högt (för att avleda uppmärksamheten från döden). Stina kom i den stunden in i köket och tog över knivjobbet och utförde samma jobb som jag påbörjat på en halverad tid. Jag antar att det är en vana som man får med åren som fyrbansmor. Fingerskadan visade sig sedan, efter ungefär tio minuters gnäll och tjat vara gravt överdramatiserad. Lammbogen fylldes med mums på bland annat pepparrot, chili och mynta. Även äppelmosen som min snart hundra år gamla mormor lagt kärlek på fick ingå i fyllningen för att tillföra syra och sötma. Att det är mormor som står för innehållet i förpackningen går inte att ta miste på; den sirliga skrivstilen skvallrar om tider utan tagnentbord.

Råriven Rättika






















Dagens hyllning går till den underbart peppriga rättikan. En rotsak som nämns alltför sällan. Släkt med rädisa, mild fast med en explosivitet som dijonsenap. Dessutom är den vit som snö, och tunnt skuren eller riven - lätt genomskinlig som immat glas. Romantisk både till utseende och smak. Jag serverade rättikan råriven istället för sallad till järnrikt lågtempat hjortinnanlår igårkväll. Det snälla köttet gjorde sig alldeles utmärkt med den komplexa rättikan och syltade kantareller. Syltade kantareller förtjänar föresten en hyllning för sig, men det får bli senare. Nu: mer rättika till folket!

tisdag, oktober 27

Restsmart


Fick du som jag över några kantbitar från den franska chokladkakan eller browniesarna häromdagen så ska du göra en glass á la Ben & Jerrys på dem. Jag har fått berättat för mig att anledningen till att Ben & Jerry har så maxade smaksammansättningar i sina glassar är för att de har rökt så mycket braj så de att numer har svårt för att urskilja smaker i små portioner. Eftersom att jag inte har försvagat mina smaklökar till den milda grad så har jag faktiskt personligen lite svårt för den berömda glassen, liksom desserter i Nigellas stil. Men jag gör det ändå. Om du nu, som jag, inte äger någon glassmaskin går det bra att göra en semifreddo, bara lite meckigare. Receptet är som följer:

Semifreddo på brownie 8 pers:
3 ägg
1 krm salt
1,5 dl socker
4 dl grädde
cirka 2 dl hackad brownie, eller andra kaksmulor
1 dl valnötter

Vispa äggvitor och salt till en hård maräng
Vispa äggulor och socker poröst
Vispa grädde mjukt
Rosta valnötter i ugn 150 °C cirka 10 minuter

Blanda i kaksmulor och valnötter i äggulesmeten, vänd sedan ner grädden och sist marängen. Smeten ska vara luftig.
Täck en brödform med plast och häll smeten i formen. Ställ i frys cirka 3-5 timmar innan servering.

Jag hade dessutom en slatt med kolasås stående som jag injicerade smeten med då den redan var hälld i formen.
Eftersom att den här desserten är en riktigt sötsliskig bomb kan det vara gott med någon syrlig, gärna spritmarinerad frukt till för att göra smakerna lite mer vuxna.

Njut nu. Imorgon blir det straffjogging. Kanske.

Helghets


Det är dags för årets sista vilthelg på Vallåsens Värdshus. Sen blir det ledigt för min del fram till julborden i december. Viltkväll på fredag är nästan fullbokad, men på lördag kan vi nog klämma in några fler. På bilden syns bland annat Pärs pumpapuré, vår egen viltkorv och rökt hjort på förättsfat.

söndag, oktober 25

Kakkalas


Oj vad roligt med kakkalas! Nu är vi beröm rikare och smör fattigare och dessutom har jag hunnit baka cirka 300 hästskor till julborden mellan kaffekokande och kakuppläggning. På bilden syns fantastiska brownies med hösthallon, kanelbullar med mynta och mandel- och äppelkaka. Brasan i jaktvillan har slocknat nu men minnet av den här mysdagen är ännu varmt. Tack för idag och slut för idag!