lördag, juni 27
God Afton
Vallis, en del av NYC

Dagens ört: kryddtagetes

Valpolicellavinet
Smaklig spis i efterskott

fredag, juni 26
Mormor eller Google gav mig kunskapen

torsdag, juni 25
Imorgon är det Fredag
Mer majonäs

Häromdagen gjorde jag en vitlöksolja av blasten på färsk vitlök. Oljan användes till majo och blev en aioli till en fiskosoppa. Helt och hållet mitt eget recept. Idag gjorde jag en annan god olja: dill- och pepparrotsolja. Halländskt och gött! Och helt och hållet recept av DN:s starke man Jens Linder. På sidan 156 i Det glömda köket. Här är receptet:
1 bit pepparrot, cirka 2 gånger 4 cm
1 tsk dillfrön
4 dl kallpressad rapsolja
1. Grovriv pepparroten. Stöt dillfröna lätt.
2. Lägg alltsammans i olja i en burk och låt den stå svalt i någon timme.
3. Sila och servera till gravad lax eller grillad fisk.
Hos oss på vallis blev det ännu en majo på oljan. Jag har svårt för att sluta när det gäller mat i synnerhet, och majonäs i allmänhet. Den här majonäsen serveras med fördel till en halstrad gravad regnbågslax!
To mat
kakenkelt!

Ok, veckans fråga var ju piece of cake. Vad ni kanske inte visste är att chilin trotsar all världens gravitation och växer uppåt, medan paprikan mer normalt hänger som den ska!
onsdag, juni 24
Tävling!

Tusen sköna skördar
Sjötunga Walewska

Dagens:

Mise en place
tisdag, juni 23
Tomejto tomato

Hade en lat ledig dag på ett lånat lantställe idag. Till väster Kullaberg, norr Bjärehalvön och precis söder om min solstol de allra finaste tomater från Viken. Prutade till mig en stor låda i den skånska flaggans alla (båda) färger!
Tomaterna får torka långsamt på låg temperatur tillsammans med mörkt muscovado, salt och en bra balsamico. Serveras imorgon på Vallis tilsammans med färsk, krispig sallad från trädgården. Vi ses!
måndag, juni 22
bra eller anis?
Sötsakssuccé del 1...

På vallis serverar vi just nu sufflé så det står härliga till. Idén till den här sötsaken kommer från den utmärkta kokboken Den medvetna kokkonsten och metoden kommer från den lika utmärkta Jesper Johansson i metodköket på måltidens hus i Grythyttan. Idag smaksattes desserten med lime men framöver blir det harsyra och kanske smultron. Suffléen reste sig perfekt, antog det gyllenbruna utseendet och utvecklade små små luftbubblor fina som i ett formfranska. Precis som det ska vara!
Halländskt
söndag, juni 21
Smak och klimat
Att vi på Vallåsens Värdshus gillar närproducerade råvaror råder det inga tvivel om, och är inte heller så konstigt. Utanför köksfönstret ropar rara små rädisor och röda små rödbetor glatt efter att få vara med i sallader och syltor. Och ett par cykeltramp bort slaktas de finaste lammen.
Jada Jada... men så idag doftade köket av förstklassig iransk lakrits. Odlad bara lite mer än 25 mil bort, intensiv och lika oemotståndlig som en påse turkisk peppar på färjan mellan rödby och puttgarden. Helt oetiskt och mycket gott fick det det greyish-färgade pulvret idag ingå i en sorbét tillsammans med anisisop. Vilken klimatkompenserande nog kan nås från fönsterbläcket!
Jag har sett herr kantarell, han bor i Våxtorp!

Årets första kantareller är vackra till och med i en rostfri bunke fotograferade genom en lite taskig mobiltelefonlins. Exakt trettiofyra små svampar hittades, en till varje dansk gäst. Stekta i smör med lite socker, lite mer salt och lite mindre vitpeppar, varken mer eller mindre.