lördag, september 5

Fint tillbehör






















Pressgurka på egen gurka. Vår gurka växer mitt emot tomaterna i det lilla växthuset och såhär års pågår en kamp därute. Ena sidan är ni klaragrejjen. Allting växer och knakar och vi försöker att ta hand om det på alla möjliga sätt. Pressgurka är ett favorittillbehör som passar till det mesta, Igår serverade vi det till lunchens kålpudding på kalvfärs och trädgårdens blandade kålsorter. 

Gör pressgurka såhär: Tvätta gurkan och skär den i tunna skivor, salta och låt den rinna av i ett durkslag. Rör ihop en ett-två-trelag, Varva gurkan med hel vitpeppar, fint skuren rödlök och persilja i ett kärl, Häll över lagen. Godast är att äta den cirka två timmar efter inläggningen. 

fredag, september 4

Humle, någon?


Tips på vad man kan använda humle till mottages tacksamt! Och då tänker jag på något annat än öl för spontant känns det väldigt krångligt att brygga öl (spontanjäst öl känns helt enkelt inte så spontant, faktiskt). Den här bilden tog jag dock före det började blåsa som om det vore Gudrun så jag hoppas humlet fortfarande hänger kvar. 

Off topic: Nattamat.

Jag måste bara berätta vad som väntade mig igårkväll när jag kom hem efter jobbet. Jo, en liten bit smörgåstårta, jajjemän. Och en slatt (dvs mindre vin än vad man vanligtvis tycker är lönt) riesling från en tysk (Rheingau) vinbonde jag träffade i våras! Och det var bannemej det godaste jag ätit och druckit på länge. Vinet smakade ananas, kokos, tropiska frukter - ni fattar. Och smörgåstårtan, fick jag sedermera veta, kom direkt ifrån det sydhalländska fenomenet Laxomaten. Den var, faktiskt, fullproppad med dill och gravad lax vilket som ni också fattar funkade ganska bra med den snustorra rieslingen, Misstänker att sötman i dillen har något med det hela att göra. Japp, det var det. Obs, detta är inte ett inlägg i smörgåstårt-debatten. Och, kan tilläggas, att vi på Vallis kommer inte att börja servera varken räkor eller leverpastej till middag.

torsdag, september 3

Mötestider

















Tur för alla höstens mötessugna börjar konferenstider och bästa skördetider samtidigt. Om man vill komma och äta lunch hos oss i veckorna går det bra att ringa och boka, vi tar emot stora sällskap eller mindre sällskap om vi redan har något inbokat. Med lite flax ordnar det sig. På fredag - och lördagkvällarna har vi öppet med meny + några alternativ. I helgen serveras bl.a. rådjursstek och myntabrûlé. Väl mött.

onsdag, september 2

Ostronets dag!


Vi på Vallis gillar ju Malmö. Igår åt jag lunch på favoriten Svea och gick på vägen dit förbi den här lockande skylten. I vanliga fall hade jag inte brytt mig så mycket. Ostron är ju gott och så men inte så mycket för en lantis som undertecknad. Jag tycker lika mycket om polkabetor, typ. Dock gillar jag fest. Och på lördag är Ostronets dag, så festa på. Det kommer vi göra. Restaurangen är öppen från 18.00 och vi serverar med största sannolikhet polkabetor! 

tisdag, september 1

Praktmålla






















Vanlig målla är ett ätbart ogräs som vi plockar i hagen. Praktmållan däremot har Helen odlat till oss för att den är så graciös med sina röd-lila toppblad. Perfekt mild och fin i smaken för att passa till det mesta dessutom. Jag använder den som dekoration och som sallad. Fantastiskt är också att plocka skönheten då färgen på toppbladen ligger som ett puder och färgar av sig på fingrarna. 

måndag, augusti 31

Måndagsgourmet




















Fint ska det vara på en måndag: polkabeta + gul och grön zucchini.