lördag, juli 18

Livet i en bild


















På min ledighet tidigare i veckan for jag söderut och hälsade på vår vän och före detta arbetskamrat Tilde. För två somrar sedan stod vi sida vid sida i Vallis kök och gjorde fantastiska sylter och inläggningar. Då föddes eller åtminstone förstärktes våra drömmar om ett eget trädgårdsparadis. Nu är Tilde på underbara Åbergs Café i Ystad och pappan till livet som växer i hennes mage; Per ska ställa upp i finalen av årets konditor. Min plan är förstås att snärja de tu + bebisen till vårt groende gourmétmecka här i Våxtorp. 

torsdag, juli 16

Att göra en Elin

En sen kväll när all mat hade gått ut och städningen nästan var klar kom min syster Elin in i köket och var lite sugen på nåt. Prova det här, sa jag, och stack fram en kastrull med halvt stelnat brynt smör och en brödkorg. Och jag menade faktiskt bara att hon skulle prova men ett ögonblick senare var kastrullen slickad och fenomenet som vi då och då gör när gästerna har gått hem heter alltså: Att göra en Elin. Här gör Pär en Elin:


































Brynt smör tycker vi är förbaskat gott. Nu serverar vi det till pocherad torsk (vi är mycket glada över att kunna servera torsk igen, så det står på menyn mest hela tiden), med persiljerotspuré, rårörda lingon och lufttorkad skinkchips.

Vinnande bär!

Jag kom ut ur duschen imorse när Sofia ringde och påminde mig om att hämta henne på bussen. Hon kunde inte gå eftersom att hon hade tung packning. Jag körde de två kilometrarna ner till Våxtorp och möttes av söta Sofia samt ungefär tjugo kilo vinbär. Oh lala! Av detta gjordes:
Röd vinbärs- och marängpaj, som serveras med sabayonnekräm. 
Svart vinbärssås som serveras till marinerad hjortstek.
Röd vinbärssylt.
Svart vinbärs - och mandelkaka som serveras med vaniljsås, tror jag, har inte riktigt bestämt ännu. På menyn imorgon iallafall. Väl mött!
Vinbärsfrossa i bilder:




Ringblomssmör























Nu serverar vi ringblomssmör till det nybakta surdegsbrödet. Jag vispar upp smöret med lite vinäger, sedan öser jag i ringblomsblad och blandade örter samt salt. Finfint med lite piff på smöret tycker vi på Vallis

onsdag, juli 15

Lojal personal























När jag körde till Österlen i måndags lämnade jag vår trogna följeslagare, vän och servitris Sofia strax utanför skurup och hann få syn på alldeles överfulla vinbärsbuskar, varför jag av vana sa att vi kan använda de där bären. Våra egna buskar börjar eka läskigt tomma. Imorgon arbetar Sofia och idag fick jag den här bilden skickad och frågan om bären ska frysas eller hållas färska. Älskvärt. Lojal personal är väl det bästa tänkbara. Imorgon alltså, färska. Igår blev vår rårörda jordgubssaft klar. MUMMMS

tisdag, juli 14

Närproducerande karlar

Dagens husmorsknep (husfars i det här fallet) är att om ni, som vi, ofta tvättar stora mängder färskpotatis använda er av högtryckssprutan. Eller åtminstone en hyfsad trädgårdsslang. Knepet uppfanns av vår husfar Östen och potatisen är av sorten rocket, och kommer från traktens bästa potatisbonde Bengtsson på Vrångarp!


söndag, juli 12

Nu även bageri

















Stina stod för brödbaket på Vallis idag och gästernas smaklökar sjöng ljuva sånger då de fick smaka på dragonbaguetten. Så gott var det tydligen så att några av våra gäster ville köpa med sig ett bröd hem. Jag och Sofia tog ett snabbt beslut, rullade in en baguette i DN's sportsidor och sålde det för en tjuga. Och, antar jag, öppnade alltså härmed bageri. Välkomna!

Två älsklingar

I helgen har vi serverat två av mina absoluta favoriter i livet: beta och kål. Den form som de kommer i så här års är nästan för vacker för att ta i. Jag tycker innerst inne att de borde fridlysas, låsas fast och larmas. Prissättningen på de här rätterna borde mer än tiodubblas bara på grund av dessa två grödor. Eller så borde vi skänka maten för att kanske finns det inga betalningar som någonsin kommer att matcha upplevelsen av att tugga på våran hemodlade alldeles nyskördade lätt saltade polkabeta. Här tillsammans med Boels Blå och en flädervinägrette. Eller Heléns sommarkål som snabbt och lätt har dillstuvats under Joakims varsamma händer, med gravad regnbåge från Tiraholm. Det är bättre att se på detta än att se Sigmund Polke på Lousiana en ljummen sommardag. Och sedan bada i sundet innan tåget till Köpenhamn går och kvällen är lika med drinkar och god mat i kanske världens bästa stad. Jo, det var trevligt, den gången för tre-fyra år sedan då jag hade tid med sådant. Men så mycket sämre är det inte nu. Jag ska hälsa på en mat -och trädgårdsälskande väninna på Österlen imorgon. En matbit blir det nog också. Om det berättas imorgon eller på Tisdag.



Mer Mexiko


Det här är naturligtvis bilden jag borde postat till tävlingen om paprika och chili. En växer upp och en växer ner. Lite hit och dit, som också är namnet på vår utställning i vår lilla skulpturpark just nu. Agneta Götesson ställer ut sina pilar lite här och var i trädgården. Pilarna är lite här och var, hit och dit- som livet.