lördag, november 28

Tofu GrandMa


Nästan varje dag spatserar jag förbi ett omåttligt populärt tillhåll på ön. Det är GrandMa's Tofu Dessert Stall som serverar två varianter av tofu - varm och kall till det ynka priset 7kr. Beroende på smak och väder väljer man alltså vilken tofu man vill ha och så får man den uppskopad sedan täckt av en sirapsaktig sås, smält socker skulle jag tro. Om det är vackert väder kan kön vara lång fram till tofun men häromdagen när jag kom förbi var det fri passage så jag köpte en skål. Det smakade mest vatten i geleform med sötslisk. Ganska märklig dessert faktiskt. Men billig ju.

torsdag, november 26

Tourtière du Lac St-Jean et Boeuf Borgignon

Jag har också funderat en del på Julia et Julie den senaste tiden, eller, fransk mat i allmänhet och Boeuf Bourgignon i synnerhet är något jag tänker på rätt ofta. Ganska sällan något jag lagar dock. Långkok för mig är främst långkok för att jag gått och tänkt på det länge.

Men, ibland får jag tummen ur. Som idag, eller imorse, när jag började min dags färd mot ett långkok utan dess like.

Historiskt, kulturellt och semantiskt är själva rätten någon typ av mashup av Boeuf Bourgignon och en Tourtiére du Lac St Jean. Vad är det tänker ni? Jo det är ett långkok på kött, potatis, fond och lök. Inbakat i smördeg, långkokt sex timmar i en gjutjärnsgryta. Min Tourtiére är med svamp, fläsk och högrev. Därav Boeuf-konnotationerna.


Såhär gör man:

800 g kött (högrev el liknande)

500 g gul lök

500 g skalad potatis skuren i kuber

150 g rimmat sidfläsk

200 g champinjoner

ett par matskedar sherry

några glas rött vin (jag använde beaujolais)

knappt 1 liter kalvbuljong

timjan

lagerblad (ev. Bouquet garni)

salt, peppar

500 g smördeg

färsk timjan

1. Skär kött och potatis i kuber. Hacka löken grovt, kvarta svampen och skär flasket i små bitar. Sätt ugnen på 120°C

2. Fräs allting och häll på sherry och vin

3. Kavla nästan all smördeg ca 1 cm tjock och tack en gjutjärnsgryta (botten och kanter) med smördegen, fyll på kött, potatis & lök

4. Kavla ut restereande smördeg och lägg som lock över grytan, gör ett par snitt och fyll upp med buljong genom snitten.

5. Lägg på grytlocket och låt allt stå i ugn ca 7 timmar.




onsdag, november 25

Hej Sichuan!

Med HKfödda M i täten vandrar vi in i en trappuppgång efter att M sagt något på cantonesiska till portvakten. Trycker in oss i den lilla hissen och hamnar sedan utanför en mycket alldaglig trädörr. Nummer 289 öppnar sig utan att vi gör ett ljud ifrån oss och så stiger vi in i det som en gång i tiden utgjort ett hem. Nu utslagna väggar och fyllt av matsalsgrupper i olika storlekar.

På väggarna hänger bilder på pandor och sichuanska landskap.

I ett hörn står en gumma och blänger på oss. Det visar sig sedan att det är hon som är kock. Svärmor. Vid bordet sitter en ung flicka som har ihop det med sonsonen. Hon har flipflops och collegetröja. Hon får plocka tallrikar.

Vi lämnar vårt medhavda vin till servitören, den äldre sonen, för kylning. Sedan beställer vi in tre kalla och fem varma. De första tre kommer ganska direkt; gurka i vitlökssås, ångad kyckling i het chili och sichuanska kalla nudlar. Nudlarna nästan dränkta i den där speciella sichuanska pepparn. Mörk grön/svart som små sammanhängande kapslar eller torkade blommor. Det bränner i munnen. Tandköttet känns snart alldeles bedövat, som om det inte fanns. Jag kan inte känna min tunga mot tänderna. Ingenting känns. Jag undrar hur jag ska kunna fortsätta att äta. Jag vill ju prova allt. Drick te, säger M, det är det enda sättet att klara det här på. Sen händer något magiskt, bedövningen släpper i munnen. Jag känner smaker som jag aldrig har kännt förr, parfyrmerade blommiga smaker, rökiga och nötiga. Jag blir frustrerad och pirrig på samma gång. Jag kan inte bestämma de här smakerna för att de är alldeles nya för mig. Det är det mest fantastiska på länge länge. Så kommer den här:

Som J säger att hon har drömt om sedan Peking 2006 (tror jag). Pocherad fisk i het chiliolja. Och HEJ Sichuan! Jag tror att jag fattar. En bit av den här, så balanserad hetta. Det är inte längre jobbigt eller svårt att äta. Vi varvar med ångad kål. Det kinesiska köket handlar om att kombinera olika element. Det är för att kroppen ska fungera, som medecin, säger M. Därför ska vi ha kylande och värmande mat tillsammans, för balans. Grönt te är också kylande. Kineserna anser att öl är västerlänningars gröna te. Hur det är med vin vet vi inte.

Vi sitter länge. Vi sitter nog längst av alla. Och ändå lyckas vi inte trycka i oss riktigt allt. Efteråt visar den äldre sonen oss köket och jag får lukta på de olika kryddorna. Röd och grön sichuansk peppar, jag är alldeles förtrollad vid dem. De är så komplexa och bombastiska. Jag förstår inte att jag har missat dem. Att det här är mitt första möte med Sichuanska smaker. Jeez, var har jag varit? Inte i Sichuan iallfall. Ännu. Fast sedan igår har iallafall en liten bit av Sichuan varit i mig.

måndag, november 23

Budgetkrubb


Efter en veckas liv i lögn, tron om att jag har ständig semester och är ekonomiskt oberoende har jag börjat landa i Hong Kong på riktigt. Jag bor sedan igår i lägenhet med argentinaren och italienaren aka "the other guys" jag är själv "the other girl" Har betalt en månads hyra och handlat kuddar på IKEA. Jodå, IKEA med julmust, lingonsylt och kaviar finns här precis som everywhere. Så efter alla utgifter blir det budgetmat inte alltför sällan. Ofta i hemmet men en sån här kalasbricka kostar mindre än tjugo riksdaler utanför biblo där jag pluggar några dagar i veckan. Det grillade kycklinglåret smakade inte alls dumt, risnudlarna i fiskbuljong var också helt ok. För en spottstyver är det lätt värt. Hong Kongmaten som jag har ätit hittils är ganska mild och snäll i smakerna. Andra bullar blir det nog i morgon då jag ska på private kitchen för att äta sichuanskt. Om det handlar nästa post. Fridens liljor.