onsdag, februari 24

Idag slår vi på trumman för:

360 grader konst! Stina har kämpat i snart ett år för en skulpturuställning i trädgården och nu kommer den. Jippi! Vernisage bli 5e juni och verken står hela säsongen.
Sommaren -09 (känns väldigt -09) fanns en gren av trädet utanför knuten, då såg det ut såhär:

tisdag, februari 23

Trendigt!

Min San Franciscobördiga svåger saknar sina dum sumfrossor. Det kommer nog aldrig någon god dim sum till Sverige, sa han nedslående idag. Jojo tyckte jag, det blir nog nästa sushi, i Sverige handlar allt om trender och blir det trendigt kommer det att dyka upp överallt. L frågade då vad det är som gör någonting trendigt. Någon inflytelserik får framhäva det ungefär, sa jag. Men du Mimi är ju lite utav en undergroundkändis (fanxs!), du kan väl blogga om det och göra det trendigt? Ja, så nu slår jag ett slag för dim sum = droppar för hjärtat. Kom igen alla kockar och kreera några lokala varianter av dim sum! Det är trendigt! Som pepp lägger jag in en bild på tjusiga dumplings som jag slängde ihop på dim sumkurs i Hong Kong. Det är inte alls omöjligt att vi har en egen variant på Vallis i sommar. Jag kommer att ha ytterligare en Hong Kongerfaren kocka i köket. Yay!

Dietist javisst

Jag fick inga hurrarop när jag senast förespråkade min matfilosofi gällande kött: vegetarisk vardag. Det mer lighta alternativet Meet free mondays verkar dock gå bra. Men hallå, vi klarar väl ändå av att vara utan kött i mer än en dag i veckan? Att jag är en icke utövande vegetarian har jag vetat länge, men det är svårt att sätt ord på vad jag är, som en nykterist som dricker ungefär. Ja, en full nykterist. Det är jag kanske också i ordets rätta bemärkelse. Innanför all nedrighet finns en ren själ. Oj vad jag spårar ur, som om jag vore ett pågatåg i snöstorm. Iallafall vet jag vad jag är nu: köttätande vegetarian! I mitt huvud spinns idéer om min nya superdiet - kokböcker och matlagningsprogram. Såhär gör du: ät en femkronorskorv och tänk på en ekologisk morot.

måndag, februari 22

En hyllning


Jag är tillbaka på fjällhotellet i Halland. Alldeles strålande med danskar, kartoffelmos och risk för ras. Så mycket snö, jag kan inte säga det nog. Och inte är det någonting att skryta om heller, för snö är det i hela landet nu. Något att skryta om vore istället om man hade en alldeles grön plätt utanför huset. Men strunt samma, jag skriver inte för att skriva om snön eller älta vintern. Jag tänkte passa på med en liten hyllning och inspiration. I Malmö finns föremålet för min iver: Restaurang Asia, som serverar vietnamesisk mat som är drömsk. Jag somnar in och plötsligt har jag hamnat på andra sidan jordklotet. Framför mig ligger en bukett färska örter, thaibasilika, marockansk mynta och koriander i olika former. En sax och en soppa senare och allting är så ljuvligt så. Se med vilket engagemang Hunden klipper ner örten i sin soppa. Jag älskar när mat tvingar ätaren att engagera sig sådär. Det går inte att bara sätta sig ner och gapa. Här ska gnuggas, luktas, smakas och pratas.