fredag, september 25

Confiture des vieux garcons


När jag var en liten pojke brukade min far och jag plocka björnbär. Det var på den tiden som sommaren var varm och lång och lite mer blekt än nuförtiden. Jag brukade orka plocka ungefär 1 dl bär för att sen tröttna. Men pappa fortsatte, inte sällan pågick plocket i flera dagar - det finns fortfarande big pack-burkar märkta "björnbär sept -93" i mina föräldrars frys. Min pappa var helt enkelt björnbärskungen. Först i år, sådär 16 år senare plockade jag björnbär igen, men inte på samma ställe som vi brukade för där är en golfbana nu och det råder kaliumbrist (enligt en tant jag träffade när jag letade efter det lila guldet på våra gamla ställen). De här bären plockade jag i trädgården och istället för att frysa in i big pack-lådor gjorde jag Romtopf, eller confiture des vieux garcons (sylt för vuxna pojkar). Vilket i sammanhanget måste ses som den slutgiltiga anledningen till att bärplockning faktiskt är roligare som vuxen!

Recept:

knappt en liter björnbär

6 dl vanligt rårörsocker

1 liter bourbon

några kvistar citronmeliss och äppelmynta

Lägg allt i en burk och låt stå tills du inte kan motstå längre. För min del är det förmodligen redan nästa vecka!

2 kommentarer:

  1. Hittade du björnbär fortfarande? Här nere på slätten har de mognat över (och den röda karten får nog ge upp)Plockade mina sista i början av september.

    SvaraRadera
  2. I trädgården (skummeslövsstrand that is) finns det fortfarande kart som blir klara ungefär varannan dag. Skulle ge dem en vecka till!

    SvaraRadera