onsdag, september 16

Köttigt

Det finns en problematik i köttkonsumtion som enbart de riktigt korkade kan förneka. Normalsvenskens köttkonsumtion uppgår till mer än 50% av en rekommenderad energiförbrukning/år. Det är ganska mycket. Bra vore väl om vi kunde förändra en sådan icke hållbar vana? Det är inte svårt att att äta vegetariskt en dag i veckan. Det finns tillochmed hippa organisationer som förespråkar detta. Meat Free Monday är en sådan, med bl.a. Stella McCartney, Yoko Ono (förstås) och Chris Martin bakom sig. Vill man gå längre än så kan man hänge sig åt min filosofi: vegetarisk vardag. Eller helt enkelt sluta köpa kött som man inte vet var det kommer ifrån, då kommer konsumtionen minska av sig självt eftersom att det mesta köttet i butikernas frys - och kyldiskar har ett svårspårbart ursprung.

Köttätande kanske skulle begränsas till finare tillfällen, som när man går på restaurang. På Vallis vet vi och talar gärna om var vårt kött kommer ifrån. Det är kött som är ganska krångligt att få tag på för privat bruk. Vi kommer alltså inte att ersätta den berömda hjortsteken med en quornfilé på vår meny, men vi kommer inte heller att börja servera wagyukött importerat från Japan. Istället serverar vi det som finns här, inom några mils radie:
Hjort, Vildsvin, Rådjur och Älg från Ulvered
Ekologisk Kalv från Söndraby

Och bara en promenad bort:
Ekologiskt Lamm från Dönardalen:
















På måndagar håller vi ändå stängt i höst, så det är ett ypperligt tillfälle för att prova på något annat än kött. Meat free monday is a fun day!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar