måndag, juni 22

Halländskt

I morgon tisdag finns en av våra halländska favoriter på menyn: laxpudding. Vid ett tillfälle frågade en gäst vad det är som är så halländskt med laxpudding så nu tänkte jag att lite kort sammanfatta det här. Laxpudding är historiskt sett en fattigmanskost för kustbefolkning, som gjordes på gamla brödsmulor och restbitar på lax. Nuförtiden kan det mer ses som en lätt husmanskost. Halland är känt för sina feta fiskar, speciellt laxen. Likaså odlas i våra trakter Sveriges kanske allra godaste potatis. Vi gör vår laxpudding på 1-2 dagars rimmad lax, kokt färskpotatis, svettad lök, brödsmulor, ägg och grädde och serverar den med skirat pepparrotssmör. Pepparrot är föresten ett annat halländskt fenomen som vi på Vallis älskar tillsammans med rimmat, gravat, rökt och annat ätbart. Tillsammans med laxpuddingen serveras trädgårdsmästare Helens fantastiska sallater och nyskördad finhackad persilja, körvel, selleri och isop. Oh, glömde nästan skriva det som kommer få alla att falla av pinn: tallriken toppas förstås med kryddtagetes- och ärtskottsblommor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar