torsdag, juni 25

To mat

De största vikentomaterna blev till en guldglimmande tomatterrin som serverades till torsk idag och kommer att räcka till någon av rätterna imorgon också. Det är lätt att bli tomattokig med, fortfarande, en halv låda av sveriges bästa tomater hemma. Efter våra egna förstås, om de någonsin kommer att mogna. 

Tomatterrin är inte alls svårt, utan mått också väldigt enkelt att beskriva:
- Blanchera och skala tomater. Spara skalet. 
- Kvarta tomaterna och ta ut köttet och saften. Lägg kvartarna på ett papper för att torka dem något. Spara köttet och saften.
- Koka ihop det som har rensats bort (tomatkvistar ger mycket smak) med buljong, vitlök, valfria örter, salt, socker och peppar efter smak. Tillsätt gelantin och gör ett gelétest, tillsätt mer gelantin om det inte stelnar. Sila
- Täck en liten form (exempelvis en brödform, gärna med löstagbara kanter) med plastfolie.
- Lägg ett tätt lager med tomatkvartar, täck dem med den silade tomatlagen. Upprepa detta så att det blir tre-fyra lager. Ställ i kyl så att det stelnar. Voila! Du har nu en alldeles ypperlig tomatterrin att servera som ett piffigt tillbehör eller som en förrätt eller kanapé. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar